кексове и торти / напитки / сладки / тестени

TEDxBG 2014: Рецептите

Муцунки“До два-три дни ще кача рецептите!”, беше категоричният ми отговор, когато ме питаха къде и кога може да се прочете как се прави. Това беше на 25 май, когато в паузата между презентациите на TEDxBG въодушевено раздавах обещания. По принцип съм доста точна – който ме познава да потвърди или да замълчи завинаги. Абе, не закъснявам, честно! Явно в този случай просто съм имала предвид два-три месеца…някаква грешка на езика ще да е.

И все пак, който ги е дочакал тези рецепти, поне се надявам да е доволен колко бързо стават.

Първо: Какво имаше на TEDxBG щанда?

– Сладки-муцуни за селфи. Темата на събитието беше “модерен абсурд”. Е, селфито печели! Идеята беше всеки да си направи селфи с муцуните, да го качи с определен хаштаг в Инстаграм, и аз със затворени очи да избера две снимки, които печелят награда.
– Наградата -> Сладкиш с лайм. Рецептата вече я има в блога, ето тук. Много любим.
– Маслени сладки, най-обикновени. Рецептата също вече е споделяна – ето тук. Тя е същата като на муцуните.
– Сосове за сладките, 4 вида – рачел, шоколад с люти чушки, крема сирене, цвекло. Не сложих табелки, защото по идея всеки трябваше да вземе маслена сладка, да я потопи в соса и да отгатне какъв е той. В случай на сериозно затруднение, подсказвах. Комбинациите за сосовете също бяха замислени да се доближават до темата “модерен абсурд”.
– Сокове: рози, люляк и лавандула, портокалови корички

TEDxBG

TEDxBG

TEDxBG

TEDxBG

TEDxBG

TEDxBG

TEDxBG

Снимките от щанда са на Михаил Новаков. Тенк ю!

Второ, по ред рецептите:

Сладки-муцуни

Трябва ви:

Формички за сладки – ако нямате такава каквато искате, а в случая аз нямах мустаци и заешка муцунка, си правите. Изрязвате от хартия муцунката, налагате я върху разточеното тесто за сладките и по ръбчето изрязвате бавно и мъчително с нож. Преди това сте си викнали няколко приятелки да пият и да режат с вас. Иначе не става. И въпреки подкреплението от алкохол и работна ръка, ми отне два дни. (Ирина, Тео, Катя – благодаря!)

Обикновена смес за маслени сладки, рецептата е споделяна отдавна, ето тук.

Дървени клечки за пилешко шишче. Купете си само клечки, пилето не трябва. В Метро има пакети по 200 клечки.

Домашна лудница

На изрязаната муцуна се набучва клечката, чак след това върху готварска хартия се нареждат сладките в тави и се пекат. Понеже клечките заемат място, реално повече от 10-15 сладки трудно се събират в една тава. Опекох 400…

Цветен фондан и ядливи бои. Фондан има в сладкарския магазин на ул. “Неофит Рилски”, а бои в повечето големи хранителни магазини, на Йоткер са.

Изчакайте опечените сладки да изстинат, иначе боите ще се разтекат, ако рисувате върху топла повърхност. Викнете пак подкрепление, защото оцветяването е не по-малко трудоемко. (Мили мой Ники, благодаря ти, че имаш търпение като за двама ни!)

Ако украсявате с фондан, разточете го тънко и отрежете същите формички, с които направихте и сладките. Наложете върху сладката фондана, ако не се залепя може да ползвате сладкарско лепило (аз минимизирах химията, и ползвах мед).

Сладки със сосове

Обикновени маслени сладки, по горната рецепта, във форма на колелца.

Сладки със сосове

Сос “Рачел”

Елементарно, Уотсън! Просто пасирайте сладко от рачел като оставите малко едри парченца. За събитието, “Хармоника” предостави от тяхното производство, стана страхотен сос. Да си призная, не съм приготвяла рачел досега, може би защото вкъщи си падаме по по-плодови сладка, но бих пробвала тази есен.

Сос “Цвекло”

Сварете ½ кг цвекло (обелено), нарежете го на колелца и го печете във фурната на 230 градуса за 30-35 минути. Може дори да го намажете леко с кокосово олио. След това го пасирайте в блендер с малко вода и пудра захар. Добавяйте захар, докато ви хареса на вкус – трябва да се достигне момент, в който нито цвеклото, нито захарта доминират – “златната среда”.

Сос “Шоколад с люти чушки”

За този сос, използвах любимата ми трюфелова смес, но сложих само черен шоколад, защото той си пасва по-добре с лютите чушки. Накратко: 500 г черен шоколад се разтапят на бавен огън или водна баня в 200 мл готварска сметана. Разбърква се, за да стане гладка смес. Маха се от котлона и към нея се прибавят 3-4 сухи люти чушки (стрити с ръце, без семките) и 2 с.л. златен сироп. Всичко се разбърква пак добре и е готово.

Сос “Крема сирене”

Няколко пакетчета крема сирене (3-4), най-добре Филаделфия, се разбиват с миксер заедно с 1 ампула ванилов екстракт и пудра захар на вкус. Пак се гони “златната среда”. Това всъщност е семплата глазура за морковена торта.

Сосове за сладки

Сокове

Сок от люляк и лавандула – рецептата е тази за сироп от люляк, която споделих преди време, но добавих по една шепа суха лавандула във всяко шише сироп 2 дни преди събитието. Беше достатъчно като време, за да може сиропът да поеме и от лавандуловия аромат. После отцедих сиропа и го разредих с вода, за да стане на сок.

Сок от рози – любима бабина рецепта, ето я тук.

Сок от портокалови корички – коричките на 8 портокала се разбъркват с 1 кг захар. Оставят се да престоят 12 часа и се заливат с 1 л вряща вода. Когато захарта се разтопи се добавя сокът на 2 лимона и течността се сипва в бутилки. Сервира се разредена с вода.

Ами, това са рецептите. Благодаря на всички, които помагаха, хапваха и се снимаха! Забавлявах се много!

#selfietales

 

No Comments

    Leave a Reply